Cases de Pagès

El VilarEl PujolVilaseca

Des dels inicis de la seva història fins al segle XVI el poble de Sant Bartomeu del Grau era disseminat i avui encara se’n conserven la majoria dels masos; en destaquen el Vilar, el Pujol, Vilaseca, les Ferreres, la Codina, Vilanova, el Vilaró, i l'Alovet, entre d’altres. Sembla que aleshores, al segle XVI, havia començat a créixer el poble actual sota el serrat Puiggiró, al voltant de dos hostals, a banda i banda del camí transhumant que anava de la Selva al Pirineu.

Les FerreresFinestra gòtico renaixentista de la codinaLa CodinaVilanovaEl VilaróL'Alovet

Situat a la part meridional del municipi, l’any 1840 fou annexionat a Sant Bartomeu del Grau el llogaret de l’antiga quadra d’Alboquers, que surt documentat ja l’any 964, En destaquen els masos de Casamiquela, de l’any 1593, i el de Pere-riera, de l’any 1646, situat al sud del terme municipal, a tocar de l'Eix Transversal.

CasamiquelaPortal adovellat de Pere-rieraPere-riera

La secció de cases de pagès de Sant Bartomeu del Grau va ser la primera col·laboració periòdica que es va fer en el webSBG, i es va anar editant, en fitxes setmanals, entre els anys 2001 i 2003. La idea inicial era la d'anar fotografiant totes les cases de pagès del municipi i fer-ne una fitxa de cadascuna, amb una breu descripció.

Les magnífiques descripcions històriques, arquitectòniques i, en algun cas, toponímiques -i anecdòtiques- de l'Emili Benito (filòleg local) van millorar les perspectives previstes i van donar qualitat a aquesta secció. La majoria de les fotografies les va fer la Roser Armenteras.

Els fogons de pedra de la cuina de Pere-rieraLa magnífica entrada de les Ferreres

Cases de pagès de Sant Bartomeu del Grau

Darrera actualització: 03/05/2008